Salam Ramadhan

Sunday, July 31, 2011


Di atas kesempatan di bulan yang penuh rahmat dan mubaraq, saya seisi keluarga memohon maaf diatas segala apa kekurangan serta kecacatan yang ia merupakan fitrah saya seadanya. Semoga Ramadhan tahun ini memberi kita limpahan rahmat dan rahman dari Allah s.w.t.

"Wahai orang yang beriman! kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan orang orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa."
Surah al Bakarah ayat 183

Pizza Pocket

Salam..


Balik dr ikea dah petang..en.asben kena ke opis menghabiskan kerja2 tertunggak + meeting..jadiknyer dinner berdua ngan rais..decide nak buat simple2 je tuk malam nih..dok belek2 esbok ada Flexi pastry (brand kawan) yang beli aritu..tak pernah try lagi buat pakai flexi ni..kalau yang puff pastry tu mmg dah biasa buat..tengok kat depan flexi pastry ni ada gambar pizza..leh buat pizza..so jadi lah pizza pocket..pastry flexi ni dia mudah lembik berbanding puff pastry..terkial2 jugak tadi..next time sebelum defrost betul dah nak kena masuk inti..kalau tak payah nak menutup..(belajar dr pengalaman hehe)..hasilnya rupa memang tak semenggah hahaha belasah la janji boleh makan..rupa tu kena bikin cantik skit next time




Pizza Pocket
(2 keping) 

Bahan:

1 keping Flexi Pastry 8x8 brand Kawan - ada dua jenis whole wheat & plain - Nurul pakai plain
1 batang cheese sosej - nurul pakai sosej brand 5 star yang timbang 
1 batang pizza cocktail sosej - brand 5 star jugak
3 biji shitake mushroom - rendam dalam air panas & dadu kecil
6 helai daun salad - potong kecil (nak letak capsicum, carrot atau ape2 yang sesuai pun boleh)
2 sudu cream cheese - suhu bilik (cheddar, mozzarella pun boleh) 
Parmessan cheese secukupnya
Garam & Pepper 
Sedikit tepung
Egg wash


Cara-cara:

Untuk Inti-

* Panaskan minyak. Masukkan sosej dan goreng hingga garing.
* Masukkan cendawan dan goreng sebentar. 
* Masukkan salad & perasakan dengan garam & pepper. Tutup api. Biarkan sejuk 10 minit.
* Dah sejuk masukkan cream cheese dan gaul rata.


Untuk pocket:
* Panaskan oven 180 degree.
* Taburkan tepung. Letakkan pastry. Potong pastry jadi dua bahagian. 
* Sapu telur dikeliling pastry. Masukkan 2 sudu inti. Taburkan parmessan cheese. 
* Sapu tangan dengan tepung.  Tutup pastry. Tekan2 skit supaya melekat. Kemaskan dengan garfu.
* Sapu atas pastry dengan telur. 
* Bakar pada suhu 180 degree selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu 150 degree dan bakar lagi selama 5 minit. 
* Biarkan 2 minit dalam oven. Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan suam-suam. 


Kalau rajin boleh buat sos untuk makan ngan pizza nih..cara nya cuma panaskan instant pasta sauce yang dalam tin/jar. Macam makan dekat papajohns pizza. tapi nurul tak buat..cicah ngan sos tomato jer (tu pun kidnap rais punya) ehehe

IKEA

Saturday, July 30, 2011

Salam...


Dah malam baru nak masuk entry...huh baru pas 'menyettle' hero kecik..ni pun teman en.asben memasang rak baru..dia pun baru balik dr meeting..sian malam2 pun kena mengetuk tapi ketuk ala2 manja gitu.. takut hero kecik tu bgn...


Rak baru??
Hehehe actually plan nak gi ikea pagi2 tadi..tapi ujan la plak..kat kul 11 baru gi..tujuan? hmm nak gi beli rak baru utk si rais..simpan toys dia yang semakin melambak..dah sakit mata sangat tengok benda2 yang tak organize dlm bilik tuh..dah sampai ikea tu ape lagi cuci2 mata..dapat gak rembat barang2 'mama' dia jugak..hehe satu dua jer..(eh ye ker?) tu pun rasa nak meninjau lagi tapi 
en.asben dah jeling2 manja..:)
Dah sampai ikea kul 11 lebih..tengah nak warming up rais dah mintak nak makan..ape lagi terus memecut gi restaurant. Budak kalau nak makan jangan nak tunggu..nanti masuk angin langsung dia tak nak makan...Rais makan fries & meatball (yang mmg famous kat situ)..en.asben makan roasted chicken(boleh tahan tapi kalau ada black papper sos lagi kick kot) & mama dia makan chicken ham sandwich (kureng sedap) & almond choc cake (sedap)


Meatball & Fries

Gambar lain tak sempat nak snap..Ultra Kid @ Asri dah sibuk nak soh angkat dr stroller :)

Small Shell Soup

Friday, July 29, 2011

Salam..dinner tadi buatkan Rais Pasta Soup. Resepi ni senang sangat..bagi ibu2 yang tak de panjang masa boleh try..lagi satu dari bagi anak2 makan mee maggie yang sudah tentu tak berkhasiat..boleh la buat soup nih...rasa dia lebih kurang jer..tapi yang penting..berkhasiat :)







Small Shell Soup
Age: 2 years above

Resepi oleh: Nurul - Mom.With.Apron

Bahan:
* 1/2 cawan Small Shell pasta (boleh juga pakai macarroni, bowtie, fussili, penne dll)
* 2 sudu olive oil / canola oil
* 2 potong Brokoli (boleh juga letak carrot, cauliflower atau sayur kegemaran anak) - potong kecil 
* 1/2 kiub pati ayam
* 1 bawang merah - dadu 
* 2 batang Sosej Vienna Chicken (boleh dapat di pasaraya besar yang jual timbang) - potong serong
* 1 cawan air
* garam secukup rasa

Cara:
- Rebus pasta mengikut paket. Tapis dan ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah sekejap & masukkan sosej. Goreng seketika. 
- Masukkan kiub ayam dan air.
- Bila mendidih masukkan brokoli & garam. Biarkan mendidih seketika. 
- Hidangkan bersama bersama pasta.

Ayam Masak Bali

Dah tayang lauk rais..ni tayang lauk mama & ayah dia pulak :)

Rumah ni memang peminat ayam..Kalau nak masak ayam ktrang suka yang kering2..yang berkuah pun ok tapi tak berapa kena ngan tekak ktrang nih...so google punya google terjumpa lak resepi ni kat rumah 
cikmin tokey macaron (geram tengok macaron dia tapi tak gemar dengan rasa nyer yang manis tak ingat). 
Ayam ni ada rasa masam skit, ada rasa rempah skit, pedas skit..memang kena la ngan tekak kami berdua nih. En.asben pun kata sedap..meh tengok bahan..kalau ada semua bahan kat umah..ape lagi..try la..senin ni (insyallah) dah puasa leh la wat lauk berbuka


Recipe dari : Cikmin

Ayam Masak Bali
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam - nurul pakai ayam nutriplus free antibiotic

1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam
Gula
Cara-caraKisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
Makan Ayam Masak Bali dengan Paru Goreng Cili & Sambal Getuk Ikan Bilis
 Paru Goreng Cili

Sambal Getuk Ikan Bilis + Ulam Kacang Botor

Chicken with Mango Chutney Sauce

Salam..
Hari ni ujan lebat kat kl..ke satu malaysia ujan? hmm elok gak biar jerebu2 yang tebal tu ilang..sakit jer mata ni dengan jerebu..

Hari ni wat mango chutney sos utk rais..nak ngabiskan stok mangga dlm esbok yang dah nak lebam





Recipe from: simplyrecipes
Modified by: Nurul - Mom.With.Apron


INGREDIENTS
  • 2 lbs chicken thighs, bone in, skin on, trimmed of excess fat - nurul pakai ayam nutriplus free antibiotic, lemak pun tak banyak
  • Olive oil
  • Salt and Pepper
  • 2 ripe but firm mangos, cut and peeled, cubed into 1/2-inch cubes
  • Olive oil
  • 1 medium onion, chopped (about 3/4 cup chopped onion)
  • 1 garlic clove, minced
  • 1 Tbsp chopped candied ginger (or fresh ginger)
  • 2 Tbsp chopped raisins
  • 1/2 teaspoon mustard seeds - tak letak
  • Scant pinch of red pepper flakes tak letak 
  • 4 Tbsp sugar pakai honey 2 sudu
  • 3 Tbsp white vinegar pakai apple juice
  • 1/2 cup water
  • Salt to taste
  • Tambah 1/2 red capsicum - chopped

METHOD

1 Heat 1 Tbsp olive oil in a large sauté pan on medium heat. Add the onions and cook until soft, about 5 minutes. Add the garlic and cook a minute more. Add the chopped mango, ginger, raisins, mustard seeds, red pepper flakes, vinegar, red capsicum, apple juice, water, and sugar. Bring to a simmer, reduce heat to low, cover the pan, and let cook gently for 30 minutes.
2 While the chutney is cooking, cook the chicken. Preheat oven to 400°F with rack in the middle position. Coat the bottom of a roasting pan with olive oil. Rinse the chicken thighs in water, pat dry. Rub some olive oil all over the chicken pieces, sprinkle with salt and pepper. Place chicken pieces in roasting pan. Cook in oven until the juices run clear when poked with a sharp knife, or when the internal temperature of the thighs is 180°F, about 30 minutes. If the chicken pieces are not browned enough for you, you can finish them in the broiler for the last 5 minutes of cooking. If your chicken pieces are extra large, after 30 minutes, lower the heat to 350°F and cook until the chicken pieces are cooked through. Remove chicken and roasting pan from oven.  nurul perap ayam dengan garam & olive oil & bakar ayam pakai roasting pan. (x pakai oven pun sebab ayam seketui jer..sape yang nak buat byk tu better pakai oven)
3 Remove chicken pieces from roasting pan. Pour off rendered chicken fat, save for a teaspoon or so. (Do not pour down the drain or it will solidify and block your drain). Put mango sauce into the roasting pan with remaining chicken drippings. Spread the sauce over the whole bottom of the pan. Let sit for a few minutes to soften the drippings, then scoop up and place into a serving dish. Adjust seasonings. If too acidic, add more sugar. Add salt to taste. - x buat pun 



Pumpkin Rice

Thursday, July 28, 2011

Salam...
Hari ni en.asben tak de kat rumah..ada kursus kat bangi sampai petang..pastu terus gi bkt jalil tengok bola Malaysia vs Singapura..go tiger go...wahai en abang kalau masuk tv jgn lupa lambai2 la kat adinda mu ini..hahaha..so decide nak masak simple2 untuk Rais yang mama dia pun boleh tumpang sekali..yang penting berkhasiat (wink). Labu selalu kalau masyarakat melayu selalu buat masak lemak, talam, apam, dan mcm2..tapi tahukah anda khasiat labu?? 


Jom nak citer skit...


Artikel diambil dari http://tip-untuk-semua.blogspot.com
Buah ini adalah antara watak yang turut tersenarai dalam kisah dongeng kanak-kanak Cinderella. Ditukar oleh tukang sihir menjadi kereta kuda, buah labu ternyata sudah dikenali kebanyakan orang sejak zaman kanak-kanak lagi.
Jika tidak kerana kisah Cinderella, mungkin juga anda mengenali buah labu sebagai hiasan ketika orang Amerika Syarikat (AS) menyambut Helloween. Atau mungkin juga sebagai buah yang bijinya (kuaci) cukup popular dan enak dikudap ketika menonton wayang kuaci.
Namun begitu, jarang orang memperkatakan tentang khasiat buah comel berwarna kuning atau hijau kekuningan ini. Biasanya bersaiz bulat, labu merah yang berasal daripada keluarga cucurbitaceace adalah sejenis sayuran yang kaya dengan pelbagai sumber berguna untuk kesihatan tubuh.
Jika anda seorang yang berdepan dengan masalah rabun terutamanya pada waktu malam atau ketidakseimbangan gula dalam darah, anda mungkin patut mempertimbangkan labu merah sebagai menu dalam diet anda.
Ini kerana pakar dietetik mendedahkan vitamin A dan vitamin C adalah antara dua jenis vitamin yang paling tinggi dalam isi labu.
Malah khasiat daripada tumbuhan ini boleh dibahagikan mengikut buah, biji, daun atau bunganya.
Selain vitamin A dan C, labu juga mengandungi sumber kalsium, fosforus, zat besi, beta karotin dan serat. Kajian yang dilakukan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) menyatakan sumber seratatau fiber yang tinggi dalam labu turut berfungsi mengawal nafsu makan.

Pelbagai Khasiat Labu
Dalam buku 'Vegetables : For Health and Healing' nukilan Ong Hean Chooi, isi labu yang direbus dikatakan baik untuk merawat tekanan darah tinggi dan penyakit kuning. Labu yang dimasak juga baik untuk mengawal diabetes manakala labu yang dikukur halus bolehmerawat luka kecil seperti terbakar atau luka pisau.
Daun labu merah pula bagus direbus untuk dijadikan penawar cirit-birit atau demam. Boleh juga ditumbuk kasar untuk diletakkan pada otot yang sakit.
Menariknya ramai yang menyangka menikmati kuaci labu sekadar bahan kudapan kosong. Kajian yang dilakukan oleh saintis AS pengambilan biji labu yang dimakan secara teratur dalam mencegah masalah batu ginjal. Kajian lanjut turut pernah dilakukan oleh saintis dari Thailand.
Mereka mendedahkan hanya lima hingga 10 biji labu diperlukan sehari untuk mencegah batu karang.
Satu lagi kebaikan yang jarang didedahkan tentang ialah khasiatnya untuk kanak-kanak yang menderita kecacingan. Biji labu dikeringkan dan ditumbuk halus sebelum dicampur dengan air suam. Tapiskan campuran itu dan airnya diminum sebelum tidur.
Untuk anak-anak yang kurang nafsu makan boleh diberikan isi buah labu. Sebaiknya ia dihidangkan secara menarik untuk menarik perhatian anak anda.



So hari ni nak share resepi Nasi Labu atau Pumpkin Rice untuk Toddler/Kids (mama & papa pun boleh jer nak makan sekali) nasi ni popular di kalangan masyarakat cina..nasi ni sedap dia manis2 dr buah labu. Cuba try test mesti anak anda suka! :)





Copy from: food-4tots.com  
Modified by: Nurul - Mom.With.Apron



Ingredients:
120g rice (2 persons) – (rinsed and soaked for 15 mins)
160g pumpkin (cut into cubes)
1 chicken thigh (de-boned, removed skin and cut into small cubes)
4-5 fresh medium size shiitake mushroom (washed with running water, cut into small chunks)
25g dried prawns (pre-soaked for 15 mins, retained water for cooking later) - nurul pakai udang geragau sebab sesetengah budak tak suka udang kering
5 shallots (sliced thinly)
3 tbsp oil  - nurul pakai colavita olive oil
Water for cooking (depending on the type of rice used)
Spring onions (for garnishing)

Sugar -  nurul pakai honey
Capsicum color orange - ni nurul tambah (boleh juga letak sayur lain brokoli, cauliflower, carrot, etc)

Seasonings:
1 tbsp light soya sauce
2 tsp dark soya sauce
½ tsp salt
Dash of sesame oil & pepper



Methods:
1. Marinate the chicken with light soya sauce, sugar, sesame oil & conrflour for at least half an hour.
2. Fried shallots until golden brown, set aside.
3. Heat up 2 tbsp oil of shallot oil, add in dried prawns and stir fry under low heat until fragrant. Add in mushrooms and dash of sugar, stir-fry for a while.
4. Push the dried prawns and mushrooms to the side of the wok, add in chicken and stir-fry until the chicken cubes turn pale (half-cooked).
5. Add in pumpkin and continue to stir-fry for a while. Add in a little oil if the mixture looks dried.
6. Add in pre-soaked rice, fried shallots, then followed by seasoning and stir until all the ingredients are well-combined.
7. Transfer all the ingredients to a cooking pot, add water to cover ¾ of the rice mixture.
8. Cook under low heat and stir occasionally until the rice is cooked thoroughly.

Salam

Tuesday, July 26, 2011

Assalamualaikum.


Dengan ini mengumumkan perasmian Blog Mom.With.Apron. :) 


Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi informasi, resepi2 terutama resepi untuk anak2 yang tergolong dr peringkat usia (toddler/kids/baby). Sesetengah ibu bapa ada yang mengambil mudah mengenai permakanan anak-anak. Asal makan sudah...kadang2 tu tak mkn langsung..tak bermakna anak tak nak makan dia tak lapar..mungkin sebab dia tak suka dengan makanan tersebut atau lain2..kita sebagai ibu bapa haruslah mengenali selera anak. Yang penting makanan anak2 mestilah berkhasiat.


Dari pemerhatian nurul pada masyarakat sekeliling (di kedai2 makan, sedara mara, anak kawan2). Anak-anak diberi makan apa yang mak ayah makan itu lah yang disuapkan kat anak (mee mamak, maggie goreng, maggie, roti canai, nasi +kicap, dan lain2) Tak dinafikan memang sedap nasi+kicap+telur...tapi dimana khasiatnya?? Inginkan anak yang cerdas/pintar haruslah jaga pemakanan anak.


Nurul percayakan air tangan ibu. Masih ingat lagi apabila anak sulung nurul Rais makan burger di Mcdonalds dia kata 'Mama buat burger lagi sedap' ..ha?? walhal burger yang nurul buat tu simpel burger jer.. roti burger & daging quickburger dr Ayamas. Boleh kalahkan burger Mcdonalds?? power tak power la kan?? Satu lagi masa baru2 kahwin dulu..nurul masak pelbagai jenis masakan untuk En. Asben..tapi bila makan di rumah mak dia (mak mertua) dia makan bertambah-tambah..padahal lauk simpel2 jer...kecik hati jugak waktu tu..tapi bila dah ada anak..nurul sendiri paham..air tangan ibu..hmm memang tak dapat di kalahkan. Kalau boleh nak anak nurul jadi mcm tu bila besar nanti... So sekarang nurul tak kisah...lagi suka..seminggu sekali ktrang akan balik rumah mak mertua :) pekena sambal belacan & getuk ikan bilis dia..perghh terangkat..Family nurul pulak..my abah pandai masak..abah dengan speciality dia..mak dengan speciality dia..so kalau balik tu leh request nak makan ape..En Asben suka mak nurul punya ayam masak merah & kari Abah...


Ok berbalik dari pemakanan anak ni...Nurul akan kongsikan mengenai pemakanan anak-anak di blog ini. Sebelum ini pun ramai kawan-kawan sedara mara yang bertanyakan bagaimana untuk menyediakan pemakanan anak terutama bayi 6-12 bulan. So lepas ni dah senang..sila rujuk di Mom.With.Apron yer :)


Selain dari pemakanan anak..nurul suka juga try macam2 resepi. Rujukan dr blog-blog/buku/web. Boleh jugak nanti tempek kat blog nih bila dah try resepi.


Saya budak baru belajar ber'blog'..kalau salah tolong tunjukkan yer :)

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino