15th Day Ramadhan

Monday, August 15, 2011

Salam...


Dah 2 hari tak de entry. Puasa ke 13 berbuka di rumah my parents @ putrajaya..abah buat spaghetti sup tulang..ari tu camera tak bawak nak snap pic..tapi mmg sedap..tq abah. Puasa ke 14 pulak berbuka dirumah mertua, biasalah weekend jer mesti cari family, makan ramai2 baru meriah & berselera. My MIL masak jantung pisang ala2 macam sayur goreng (seriously goreng) memang sedap...first time makan jantung pisang goreng..tanya resepi my MIL cakap tumbuk bawang putih n merah letak belacan skit pastu jantung tu potong kecik2...tumis semua bahan masuk perasa & gula sedikit..tapi jgn letak air..sebab nanti air jantung pisang tu akan keluar tunggu kering leh angkat..makan dgn nasi panas..perghhhh nurul yang kasi licin jantung tu :)



Ok lah nak share menu tuk ari nih...hari ni invite my in law datang berbuka kat rumah...menu? 






Masak Lemak Daging Salai
Resepi dari cekvisionhomes




BAHAN-BAHANNYA...
  • 300 - 400 grams daging salai direbus sekejap...utk melembutkan daging kemudian dihiris nipis...dicuci bersih...ditoskan.. - nurul rebus daging sebesar tapak tangan x 2 ketul rebus sampai lembut kemudian bakar dalam oven 200 degree 10 minit dan terbalikkan bakar lagi 10 minit.
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  * tak letak
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....disiat2 sahaja....
  • 1 paket jeruk rebung....dihiris nipis...direndam dlm air panas sekejap...cuci dan toskan... - nurul pakai taugeh hijau
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan daging salai yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan daging salai sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan dan jugak rebung yang telah dihiris tadi....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih ....bila daging salai dah empuk....akhir sekali masukkan daun kunyit & taugeh hijau.....siap dah....




& menu ke-2


Puyuh Bakar Berempah

Bahan-bahan:
5 ekor puyuh di belah dua & dibersihkan. Tos hingga air kering

1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr/pati ayam


Cara: 
Satukan semua bahan. Lumurkan pada puyuh. Griskan sedikit minyak pada loyang/bekas tahan panas. Susun puyuh dan perap selama 20 minit. Lagi lama lagi bagus. Panaskan ketuhar 200 degree. Bakar puyuh selama 25 minit atau sehingga masak. 




& menu ke 3 - Sambal getuk ikan bilis + ulam timun, kailan & bendi celur. Dessert buat sago jagung << semua di atas tak sempat nak snap dah licin :)

0 comments:

Post a Comment

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino