Rumah ni memang peminat ayam..Kalau nak masak ayam ktrang suka yang kering2..yang berkuah pun ok tapi tak berapa kena ngan tekak ktrang nih...so google punya google terjumpa lak resepi ni kat rumah cikmin tokey macaron (geram tengok macaron dia tapi tak gemar dengan rasa nyer yang manis tak ingat).
Ayam ni ada rasa masam skit, ada rasa rempah skit, pedas skit..memang kena la ngan tekak kami berdua nih. En.asben pun kata sedap..meh tengok bahan..kalau ada semua bahan kat umah..ape lagi..try la..senin ni (insyallah) dah puasa leh la wat lauk berbuka
Ayam Masak Bali
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam - nurul pakai ayam nutriplus free antibiotic
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam
Gula
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam
Gula
Cara-caraKisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
Makan Ayam Masak Bali dengan Paru Goreng Cili & Sambal Getuk Ikan Bilis
Paru Goreng Cili
Sambal Getuk Ikan Bilis + Ulam Kacang Botor
0 comments:
Post a Comment