12th Day Ramadhan

Friday, August 12, 2011

Salam...


Menu berbuka untuk hari nih...Kari Kambing Mamak ala2 nasi kandar...stok nak mengabihkan kambing 'belen' Nasi Mandhi Kambing aritu. Dapat resepi dr wheelsondbus. Tapi kari dia nama Kari 2 sepupu sebab dia campur kambing & biri2..jadikla 2 sepupu..Nurul punya kambing tak de sedara la..Kambing Tunggal..keh keh keh


Resepi ni sedap..masak dengan agak lama...2 jam sebab nak empukkan daging tu (wish i have pressure cooker) & rempah2 tu dah sebati dengan daging tu yg wat sedap! cara masak dia agak lain skit..selalu kita kisar bawang2 mentah kan..tapi yang ni kena goreng ngan minyak skit sampai bawang layu baru blend & baru tumis..Kari ni sedap makan dengan nasi bertumis kot..nasi putih pun ok jugak..Nurul tanya jugak En. Asben..nak nasi minyak ke, beringin ker bukhari ke..dia kata nak mkn ngan nasi putih jer...so lawan nasi ngan kari kambing & sayur steam jer..


Jom tengok resepi


Kari Kambing ala Mamak
Resepi dari wheelsondbus


Bahan-bahan:

Bahan A – dikisar halus dengan 2 sudu air (saya tumbuk je pakai lesung batu) - nurul blend
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
**nota: bawang besar, merah & garlic di sauteed in a skillet pan dengan sedikit minyak until the edges turn slightly brown.
Bahan B – disangai@goreng tanpa minyak hingga wangi & kisar halus
½ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
¼ sudu teh ketumbar
Bahan C
500gm daging kambing/bebiri dipotong cube (bertulang atau tidak ikut suka)
2 biji ubi kentang potong 4 - nurul letak 3 biji size kecil tak potong pun 
1 sudu besar cili blend
2 sudu besar rempah Raja Kari Faiza
2 sudu besar tomato pes/puri @ 1 biji tomato buah - nurul pakai tomato 1 biji yang diblend
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
2 sudu besar jus lemon/limau kasturi (I omit sebab dah guna susu masam) - nurul letak jus lemon 
½ cawan yogurt atau susu masam - x letak
1 cawan air
1 sudu teh rata garam atau sesedap rasa
Secubit gula pasir atau gula merah jika suka

Cara-cara:
1.Gaulkan daging kambing dengan bahan B dan perap 20minit.
2.Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan dengan daun kari hingga wangi. Masukkan bahan A (pes halia, bawang & bawang putih) dan cili blend. Tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan pes/buah tomato, diikuti dengan daging kambing. Gaul rata supaya bahan rempah meliputi daging. Biarkan daging agak kering air, baru masukkan rempah kari Raja Kari Faiza.
4.Gaul rata kemudian tuang 1 cawan air. Tutup periuk, perlahankan api, biar merenih selama 1 jam atau daging separuh empuk. Kacau sesekali untuk elakkan rempah hangus.
5.Masukkan ubi kentang, jus lemon atau yogurt@susu masam, garam dan gula. Kacau rata kemudian tutup semula periuk dan biarkan sehingga daging empuk sepenuhnya for another 30min to 40min. (Masa ini saya tambahkan dalam 1 cawan air dan transfer ke dalam oven for 20mins untuk percepatkan proses empuk daging) - nurul tambah air lagi 1 cawan dan kecik api reneh sampai 40 minit atau sehingga lembut. Kacau sekali sekala
Kurangkan penggunaan minyak untuk menumis sebab lemak dari kambing akan terbit hasil daripada slow cooking. Memasak dengan api perlahan is the best way to let the meat tenderize tapi memakan masa yang lama. Yang bestnya rempah betul2 meresap ke dalam daging serta you get gravy yang glisten sebab pecah minyak dengan sempurna.

0 comments:

Post a Comment

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino