Lama betul tak de entry...nurul bz mengedarkan kuih2 raya utk customer minggu nih..dah 4 tahun jual kuih raya..memang tiap2 tahun regular customer akan call utk order kuih. Kuih yang nurul jual ni lain skit dr yang lain...tahun ni kuih naik RM2...tahun2 lepas jual RM30..tapi tahun ni kena naik jadi RM32...ye la kan barang2 semua dah naik..so kena la naikkan harga. Bagi sapa2 yang tak dapat nak order & order last minute minta maaf banyak2 yer..order dah tutup..ye la..nanti kalau ambik order takut tak terbuat tak sempat pulak nak menjamu kuih untuk tetamu dihari raya...so next year yer....utk lihat kuih nurul jual leh gi kat link di sini
ok lah..ni nak selit kuih tako yang nurul buat last week...tak ingat dah ramadhan ke berapa..sedap kuih nih..memang fav hubby makan sejuk2..resepi nurul ambik dr Cik Cek minta c&p resepi yer..tq
KUIH TAKO
BAHAN-BAHANNYA..
Lapisan Bawah
Lapisan Bawah
- 25 gm tepung hoen kwe - hijau
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 2 biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak de boleh guna buah pear)
- 25 gm tepung hoen kwe - putih
- 2 cawan sartan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
- secubit garam
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
- Susun kotak pandan atas tray.
- Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
- Campurkan semua bahan Lapisan Bawah dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.
- Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
- Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
- Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
- Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
- Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk2 sedap!
0 comments:
Post a Comment