4th Day Ramadhan

Friday, August 5, 2011

Salam...


Mata dah agak berat minta dicari bantal..sebelum tu nak pos menu berbuka semalam...belek2 buku resepi kompilasi Masakan Cina..tengok resepi & gambar (mudah terpengaruh betul) macam sedap jer..butter pun mmg ada standby 2-3 buku dlm freezer..tapi bukan Golden Churn yang tak halal tu yer..




Ayam Goreng Mentega
(4 orang)

Resepi dari Masakan Cina oleh synergy media
Bahan2:
8 potong Ayam
2 ibu jari halia - diparut
7 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang bombay - cincang halus
1 biji jeruk limau - ambil air
3 tsp minyak bijan
6 tbsp mentega
3 tbsp kicap masin
1 tsp serbuk lada putih
2 tbsp kicap inggeris
3 tbsp kicap manis
150ml air
Sedikit minyak masak untuk menggoreng ayam

Cara:
  1. Gaul ayam dengan halia & minyak bijan. Perap 1 jam.
  2. Goreng ayam hingga kekuningan. Angkat & ketepikan.
  3. Panaskan mentega, tumis bawang putih & bombay sehingga naik bau.
  4. Masukkan ayam goreng. Tambahkan semua jenis kicap & lada putih dan kacau rata.
  5. Masukkan air dan tunggu sehingga kuah pekat.
  6. Masukkan air perahan limau. Angkat.



Ayam Goreng Mentega

0 comments:

Post a Comment

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino