2nd Day Ramadhan

Tuesday, August 2, 2011

Salam semua..


Alhamdullilah dah masuk 2 hari berpuasa. Macam mana ari nih? lesu ke cergas ker? Nurul hari ni masuk tengahari jer dah haus melampau..adeh kering tekak..Asri ari nih kuat pulak menyusu..nasib la milk supply tetap melimpah ruah..alhamdullilah..untuk ibu2 yang menyusu sepanjang ramadhan nih jgn lupa minum air banyak selepas berbuka sampai la ke sahur nanti..
Menu ari nih? masak simple2 jer..ye la yang makan pun nurul & en abang jer..rais mkn  lauk tengahari Lemak Putih Labu tambah teluq goreng hancur sebiji..laju jer mkn..
Ari ni punya la kelam kabut...selalu dok masak pagi2 nih...ni nak masak petang..huh nak kena adjust time pulak..almaklum dua2 hero ku itu...sorang tido sorang bangun..nanti karang sorang bangun sorang lagi pulak tido..haih macam2..bnyk tul gangguan time masak tadi...nasib baik sempat settle semua..sempat jugak siap Puding Karamel Strawberry :)


K lah jom tengok ape yang kuar dr dapur cenonet nurul...


Ayam Masak Minang
Resepi dari Che Mat Gebu minta izin C&P yer Che Mat

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16) - nurul buat 6 ketui jer
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat) - nurul pakai santan 
uht M&S
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
- nurul tambah daun kunyit 2 helai dicarik2


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.- nurul goreng sekejap ayam. Pastu baru tumis bahan2
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

Kacang Botor Goreng
Menu wajib..sambal getuk ikan bilis (en. asben punya fav)

Resepi Sambal Getuk Ikan Bilis

Bahan:
Segenggam Ikan bilis - digoreng garing
1 biji bawang besar size sederhana - potong 4
10-15 biji cili padi - potong 2
1 biji cili merah/hijau - potong 5
1-2 inchi belacan
1 sudu kecil Gula 

Cara:

Goreng cili padi, cili, belacan dengan minyak sedikit. Angkat dan toskan. 
Tumbuk ikan bilis kasar2 dan masukkan bahan goreng tadi. 
Tumbuk hingga hampir lumat dan masukkan gula. 
Tumbuk sedikit dan hidang. 
Sesuai di makan dengan nasi panas beserta ulam-ulaman.

0 comments:

Post a Comment

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino