8th Day Ramadhan

Wednesday, August 10, 2011

Salam..


Kita sedia maklum dengan kelebihan berpuasa dr sudut pandang islam...
Ni nurul nak share sikit kelebihan berpuasa dari sudut sains

Beberapa cendekiawan telah melakukan beberapa ujian tentang puasa diantaranya secara ringkas dibawah ini:

Allan Cott, M.D - Seorang pakar dari Amerika Syarikat, telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara, lalu menghimpunnya dalam sebuah buku Why Fast iaitu berbagai hikmah puasa, antara lain:
a. To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fizikal dan mental).
b. To look and feel younger (merasa lebih muda).
c. To clean out the body (membersihkan badan)
d. To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.
e. To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).
f. To let the body health itself (membuat badan sihat dengan sendirinya).
g. To relieve tension (mengendurkan ketegangan jiwa).
h. To sharp the senses (menajamkan fungsi sense).
i. To gain control of oneself (memperolehi kemampuan mengendalikan diri sendiri).
j. To slow the aging process (memperlambat proses penuaan).



Ha byk kelebihannya kan? so boleh la puasa bukan saja pada bulan ramadhan..hari2 biasa pun kalau boleh kita berpuasa...badan pun sihat :)


Menu berbuka untuk hari ke-8 Ramadhan : Sup Daging Tetel Pedas, Telur Dadar Taugeh Hijau, Sayur Lobak Kantonis & Passion Fruit @ Markisa Milk Shake



Sup Daging Tetel Pedas
Resepi dari Majalah Rasa Ogos 2010


Bahan:
1/2 Kilo Daging Tetel (resepi asal pakai ekor) - direbus hingga lembut
1.25 litre air
4 sudu makan minyak masak
2 batang serai
2 biji kentang - potong dua -nurul tambah
2 tangkai daun ketumbar (optional)
2 sudu teh bawang goreng (optional)
Suhun - digoreng


Bahan kisar halus:
8 biji bawang merah
2.5cm halia
3 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering - nak pedas tambah lagi
3 sudu teh lada hitam
3 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih


Cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum.
  2. Masukkan air rebusan daging dan juga serai. Biarkan mendidih sekejap
  3. Masukkan daging yang telah direbus dan kentang dan didihkan dengan api perlahan selama 20minit
  4. Perasakan dengan garam.
  5. Hidangkan bersama bawang goreng, daun ketumbar & suhun goreng.

0 comments:

Post a Comment

Mom.With.Apron Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino