Tak cantik tapi sedap..hahahaha |
Bahan:
200ml susu Full Cream Milk
2 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar paste strawberry
Gula hangus
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
Cara Membuat:-
Satukan kesemua bahan kecuali paste strawberry tapiskan dan bahagi dua. Satu bahagian masukkan paste strawberry. Panaskan periuk kukusan, masukkan 1 sudu gula hangus dalam remekin. Masukkan adunan yang asli 1/2 bagi setiap remekin dan kukus selama 5 minit atau hingga masak. Bila dah masak, tuangkan aduan strawberry dengan perlahan2 bermula dibahagian tepi sehingga penuh. Kukus 15 minit dan sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Boleh letakkan fresh strawberry kalau ada.
ok ni kalau nak buat satu loyang diolah dari Resepi Ummi minta izin C&P yer Ummi
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu bear gula - nurul tak letak
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula - nurul tak letak
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat - nurul tukar 3 sudu besar paste strawberry
(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu
Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi). Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
0 comments:
Post a Comment