Telur Dadar Taugeh Hijau
Resepi dari Kompilasi Masakan Cina (suka betul ngan chinese food sebab healthy :)
Bahan:
50gm Taugeh Hijau - potong kasar
3 biji telur
Sedikit Udang kering - direndam dlm air panas & tos - nurul pakai udang geragau
1/2 Sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara:
- Telur di pukul sebentar dan masukkan semua bahan.
- Panaskan non stick pan. Kalau tak da pakai kuali biasa letak minyak 2-3 sudu.
- Curah adunan telur dan ratakan. Tunggu sebentar sehingga bahagian bawah hampir masak.
- Lipat dua telur dan terbalikkan beberapa kali supaya bahagian dalam masak.
- Sedia untuk dihidang
Sayur Lobak Kantonis.. yang ni pun ala-ala chinese food jugak :). Chinese food ni byk pakai lada putih, minyak bijan, pastu sayur2 pun stim2..memang kegemaran nurul..saje buat berkuah jadi hero sorang tu leh tumpang sekaki. Buat ni last minute nak berbuka sebab sayur stim tak leh buat awal2 nanti dia kecut n kurang sedap.kalau boleh lepas kukus terus mkn panas2...disebabkan dah nak berbuka gambar pun snap semua blur..hahaha jgn mareee eh..ni je yang bleh dishare..tu pun blur gak..ngeeee
Sayur Lobak Kantonis
Bahan:
Sayur Lobak - rendam dalam air garam 10 minit
1 keping Ayam fillet bhg dada- hiris nipis
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu kecil tepung jagung
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit air
Cara:
- Panaskan kukusan. Susun sayur lobak dikeliling pinggan tahan panas. Ketepikan.
- Dalam periuk panaskan minyak masak. Tumis bawang putih hingga harum dan masukkan ayam. Goreng sebentar.
- Masukkan air, minyak bijan, serbuk lada putih, garam dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan tepung jagung. Tunggu kuah pekat dan tutup api.
- Perlahan-lahan masukkan telur dan kacau rata.
- Kukus sayur lobak 5 minit dan curahkan kuah tadi ke atas sayur...boleh juga dikacau sekali.
0 comments:
Post a Comment